Behandeling


Zorgvisie

De basis voor behandeling is een goed behandelcontact en aandacht voor u als persoon. U kunt van mij een vriendelijke, niet-oordelende en open houding verwachten. Omdat ieder mens weer anders is, is ook elke therapie weer anders. Soms ligt de nadruk meer op een praktische aanpak met uitleg over uw klachten, opdrachten en oefeningen. Soms is de behandeling meer onderzoekend, gericht op bewustwording en inzicht in de klachten en op uw persoonlijke geschiedenis. Wat het meest passend is, hangt af van uw hulpvraag en problematiek. Het behandelplan wordt in goed overleg met u opgesteld en zonodig ook bijgesteld.

Ik werk eclectisch wat wil zeggen dat ik interventies uit verschillende therapiestromingen inzet. Het gaat daarbij om wetenschappelijk effectief gebleken behandelmethoden.

Ik zorg door middel van bijscholing, deelname aan intervisiegroepen en intercollegiaal overleg dat ik op de hoogte blijf en mij verder ontwikkel.


Wat heeft u nodig voor het eerste gesprek?

Om de behandeling vergoed te krijgen, heeft u een verwijsbrief van de huisarts nodig voor Generalistische Basis GGZ of Specialistische GGZ, met daarin vermeld een vermoeden van een (gespecificeerde) DSM diagnose, de agb-code van de huisarts en zijn/haar handtekening. Daarnaast moet u uw zorgverzekeringspas en identiteitsbewijs meenemen.


Intake en behandelplan

Tijdens het eerste gesprek inventariseer ik met u de klachten en problemen. Daarbij komen ook uw levensloop en uw verwachtingen ten aanzien van de behandeling ter sprake. Aan de hand van deze informatie geef ik mijn visie en behandeladvies. Als u zich hierin kunt vinden, wordt het behandelplan opgesteld met daarin de doelen en thema's waar we in de behandeling aan zullen werken. Soms kom ik na de intake tot de conclusie dat andere hulp meer passend is, ik zal u hierover dan adviseren.


Behandeling

Een sessie duurt 45 minuten, en is over het algemeen wekelijks of 2-wekelijks. Ik bespreek regelmatig met u of de doelen bereikt worden en of het behandelplan eventueel bijgesteld moet worden. Als het wenselijk is werk ik samen met collega’s, bijvoorbeeld met een psychiater als medicatie aangewezen is.


Vragenlijsten

Bij aanvang van de behandeling vraag ik u digitale vragenlijsten in te vullen om de klachten te meten. Dit kan tijdens de behandeling nogmaals gedaan worden. Bij het afsluiten krijgt u dezelfde vragenlijsten nogmaals, om zo het resultaat van de behandeling te kunnen meten. Deze metingen wordt ook wel een Routine Outcome Monitoring (ROM) genoemd.